Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 313

Stadswandeling Antwerpen - Het Katholieke erfgoed

Stadswandeling Antwerpen  - Het Katholieke erfgoed
Cursuscode: 313

Deze wandeling voert door de katholieke geschiedenis van de stad van 1500 tot 1850. Wandelend ontdekt u de pracht en praal van de schitterende oude kern van Antwerpen. 

We starten ook deze keer bij het station en wandelen naar het Begijnhof. Een verborgen, stil plekje naast de universiteit in de binnenstad. Het Begijnhof met zijn huisjes en Sint-Catharinakerkje heeft een prachtige binnentuin en een boomgaard. We wandelen door naar de Stadswaag. Aan de Stadswaag lieten kooplui hun goederen wegen. We rusten hier op de bankjes en luisteren naar het verhaal van onze begeleider over de religieuze geschiedenis van West-Europa waarin Antwerpen een grote rol speelde.

We vervolgen onze weg langs de Godshuizen en het Hessenhuis, via het Sint Felixpakhuis en de Godefrieduskaai naar het dak van het Museum aan de Stroom (MAS). Op dit dak heb je en geweldig uitzicht over de skyline van Antwerpen. Na het genieten van dit uitzicht is er tijd om te lunchen. 

Na de lunch vertrekken we naar de Koninklijke Academie van de Schone Kunsten. In de binnentuin van de Academie kunnen we genieten van de omgeving op een bankje. Onze begeleider zal ons vertellen over de tijd van de contra-reformatie en over de invloed van de Jesuïeten en de schilder Paul Rubens in de 17e en 18e eeuw. Ook de Verlichting en de Franse revolutie worden besproken. 

In het tweede deel van de middag bezoeken we de Sint Carolus Borromeuskerk. ‘Een hemel op aarde'‘het achtste wereldwonder'... in de 17de eeuw kwam men woorden te kort voor deze kerk die werd gebouwd door de Jezuïeten. De kerk staat op het mooie Hendrik Conscienceplein, waar we de tijd nemen voor een drankje. En we alle indrukken kunnen laten bezinken. 

Tenslotte brengen we een bezoek aan de Sint Jacobskerk, ofwel de Rubens-kerk en daarna wandelen we terug naar het Centraal Station.
Mocht de tijd het toelaten, dan reizen we nog met de tram naar de wijk Het Zuid om daar de Parijse sfeer te proeven.

Dus trek uw wandelschoenen aan en geniet van een leerzame dag met een ervaren gids in Antwerpen.

  • We verzamelen om 09.20 uur op treinstation Lommel.
  • We vertrekken vanaf het station Lommel met de trein van 9.39 uur naar Antwerpen. Treinkaartjes zijn voor eigen rekening (voor 65+ is de prijs circa €6,80, normale kaartjes kosten circa €21,00) 
  • We eindigen de wandeling bij het centraal station in Antwerpen om de trein terug te nemen naar Lommel. Aankomst in Lommel is rond 19.20 uur. 
  • Lunch/diner/consumpties zijn voor eigen rekening. 
  • Coördinator is Jos Hensgens, tel. 06-46004800, e-mail vujos@vu-dekempen.nl.
  • Lees HIER meer over andere excursies van Volksuniversiteit de Kempen.

Woensdag 20 april 2022
1 excursie van 9 uur en 40 min aanvangstijd 09:20
Prijs: € 22,50
Dhr. (Gids) van Simon van Hoppe

* We verzamelen om 09.20 uur op treinstation Lommel.

09:20 - 19:00
Locatie: Antwerpen, stadswandeling (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
(Gids) van Simon van Hoppe
(Gids) van Simon van Hoppe
Simon van Hoppe woont in Reusel en verzorgt enkele malen per jaar cultuurwandelingen in Antwerpen, Brussel en Amsterdam. Simon heeft vele cursussen gevolgd in Antwerpen en kent de stad door en door. Hij is een bevlogen spreker en weet informatie op een aangename wijze met humor over te brengen. Hij bouwt voldoende tijd in voor andere geneugten en weet daarvoor geschikte locaties te vinden.