Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 671

Filosofie voor elke dag (2)

Filosofie voor elke dag (2)
Cursuscode: 671

Filosofie betekent in het Grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden!

Wijs word je volgens filosofen niet wanneer je ergens een mening over hebt, maar  wanneer je ergens kennis over hebt. Een filosoof zoekt dus naar ware kennis. Iets wat waar is voor iedereen.

Wil je inzichten krijgen in hoe filosofie aanwezig is in het leven van alledag? Filosofeer met ons mee in deze cursus over thema’s van nu. Je verwerft inzichten in de filosofische stromingen uit het verleden en je verbindt die met het heden.

Deze cursus bestaat uit 5 avonden. In deze cursus worden 3 filosofische thema's behandeld.

Wijsgerige antropologie (2 lessen)
Wijsgerige antropologen denken na over de kennis die voortvloeit uit de antropologie met steeds de vraag wat "mens-zijn" is. 
We gaan aan de slag met vragen als:
"Wat verklaart dat mensen zijn zoals ze zijn?"
"Wat is het wezen van de mens?"
"Wat hebben mensen met elkaar gemeen?"
"Wat geeft de mens zijn identiteit?"
"Wie zijn wij?"

Ethiek en Moraal (2 lessen)
Goed handelen is geen individuele aangelegenheid, maar heeft te maken met wat we in ons sociale leven van elkaar mogen verwachten.  Wat voor implact hebben bijzondere gebeurtenissen op ons denken en spreken over ethiek en moraal?  Martha Nussbaum staat centraal tijdens deze twee lessen met haar filosofische uitgangspunt: "Je wordt gelukkig door je grenzen steeds op te schuiven."

Filosofie en macht (1 les)
Macht is overal, ook op plekken waar je het niet verwacht. We oefenen allemaal macht uit op anderen en dat hoeft niet altijd negatief te zijn. Ook onze maatschappij oefent door de geldende waarden en normen macht uit op hoe wij ons gedragen. Tijdens deze les gaan we aan de slag met de bijzondere inzichten van Michel Foucault over hoe macht zich in onze samenleving manifesteert. 

  • Het is aanbevolen dat je Filosofie voor elke dag (1) hebt gevolgd of je kent de grondbeginselen van de filosofie.
  • Elke cursusavond ontvang je een beknopte samenvatting van de les op papier.

Uw coördinator is Jan Karsmakers 06-16861371

Maandag 1 november 2021
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 77,50
Dhr. (Docent) Jo van Dijck
19:30 - 21:30
Locatie: Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
(Docent) Jo van Dijck
(Docent) Jo van Dijck
Jo van Dijck heeft Social studies - specialisatie filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Filosofie is vanaf dat moment altijd een passie gebleven. Jo werkte als docent en later als rector in het onderwijs en filosofie heeft in zijn werk altijd een rol gespeeld. Bijvoorbeeld in zijn tijd als rector van het Rythovius College in Eersel gaf hij het vak filosofie aan VWO-leerlingen. Nu met pensioen hoopt hij zijn passie over kunnen te dragen via de Volksuniversiteit.