Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 670

Filosofie voor elke dag (1)

Filosofie voor elke dag (1)
Cursuscode: 670

Filosofie betekent in het Grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden!

Wijs word je volgens filosofen niet wanneer je ergens een mening over hebt, maar  wanneer je ergens kennis over hebt. Een filosoof zoekt dus naar ware kennis. Iets wat waar is voor iedereen.

Wil je inzichten krijgen in hoe filosofie aanwezig is in het leven van alledag? Filosofeer met ons mee in deze cursus over thema’s van nu. Je verwerft inzichten in de filosofische stromingen uit het verleden en je verbindt die met het heden.

Deze cursus bestaat uit 4 avonden. Elke avond wordt een ander thema behandeld.

Filosofie en “fake news”
We horen regelmatig de term “fake news” of “nepnieuws” voorbij komen. De naam zegt het zelf: het gaat om nieuws dat niet waar is. 
Maar “fake news” is niet iets van de laatste jaren. Het begrip “waarheid” is altijd al een onderwerp geweest dat tot discussie leidt. U leert bijvoorbeeld hoe Plato, Descartes en Nietsche over waarheid dachten. En die inzichten uit het verleden kunnen we gebruiken om een beeld te krijgen van het fenomeen fake news en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor onze maatschappij.

Filosofie en privacy
In Nederland is het recht op privacy in allerlei wetten verankerd. Het wordt beschermd door de Grondwet, de Wet Bescherming Persoonsgegevens en door verschillende internationale verdragen. Blijkbaar wordt het – net als het recht op leven en de vrijheid van meningsuiting – als een belangrijke vrijheid gezien. U leert hoe Aristoteles en andere filosofen uit de geschiedenis hier lang geleden al over nadachten. We verdiepen ons in de geschiedenis van de begrippen “privacy” en “vrijheid”.

Filosofie en social media
Zou Socrates een iPad hebben gehad als hij nu leefde? Vast wel! Hij deed niet anders dan skypen, twitteren en WhatsApps versturen… alleen dan niet via zijn mobiel, maar via spontane gesprekjes op straat in Athene. Hij zou in die sociale media ook een gevaar zien. Twitteren leidt al snel tot een enorme golf van reacties, met de nodige gevolgen.

Socrates’ leerling Plato zou sowieso kritisch zijn over de rol die computers in ons leven spelen. Mensen die op hun scherm berichtjes tikken, langs de statusupdates van hun vrienden scrollen, of van hyperlink naar hyperlink surfen, houden zich bezig met schaduwen op de muur, terwijl de werkelijkheid zich achter hun rug afspeelt. We verdiepen ons in de rol van social media in 2019 en gaan op zoek naar wat we onder “werkelijkheid” verstaan.

Filosofie en Individualisme
Voor veel hedendaagse morele en politieke zorgen is volgens kritische filosofen niet het individualisme als zodanig verantwoordelijk, maar slechts uitgeklede vormen daarvan. In het post-coronatijdperk zal blijken dat de maatschappij behoefte heeft aan herziening van oude normen en waarden en sociale verbanden waarin individualiteit en diversiteit een geheel nieuw perspectief krijgen. 

  • Elke cursusavond ontvang je een beknopte samenvatting van de les op papier.
  • Uw coördinator is Jan Karsmakers 06-13861371
Maandag 20 september 2021
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 62,50
Dhr. (Docent) Jo van Dijck
19:30 - 21:30
Locatie: Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
(Docent) Jo van Dijck
(Docent) Jo van Dijck
Jo van Dijck heeft Social studies - specialisatie filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Filosofie is vanaf dat moment altijd een passie gebleven. Jo werkte als docent en later als rector in het onderwijs en filosofie heeft in zijn werk altijd een rol gespeeld. Bijvoorbeeld in zijn tijd als rector van het Rythovius College in Eersel gaf hij het vak filosofie aan VWO-leerlingen. Nu met pensioen hoopt hij zijn passie over kunnen te dragen via de Volksuniversiteit.