Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 685

Kempen Kennis – Ontdek je dorp Bladel

Kempen Kennis – Ontdek je dorp Bladel
Cursuscode: 685

De naam Bladel of Pladella of Bladella vinden we terug in officiële aktes in het jaar 922. Maar stond de Pladella Villa nou in Bladel of Netersel?  Germania Inferieur, dat was de Kempen in de Romeinse tijd. Het duidde op een armzalige grond waar landbouw eigenlijk niet mogelijk was. Het Kempisch landschap was ooit een eindeloze en bijna boomloze heidevlakte. Je kunt je er moeilijk nog een voorstelling van maken.

In zes bijeenkomsten geleid door deskundige inleiders en gidsen willen we uw kennis over uw eigen woonomgeving verder uitbreiden en verdiepen. De cursus is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkeling, de weg naar economische groei en natuur.

Het wordt een hele interactieve cursus bestaande uit drie modules:

1. De geschiedenis van Bladel en Netersel – lezing en dorpswandeling
Tijdens de lezing krijgt u een overzichtelijk beeld van de ontwikkeling van de Kempische dorpen Bladel en Netersel. Wat betekende de sigarenindustrie en de komst van de tram? Hoe leefde en werkte men in de Kempen? Wat betekende religie?  De historische wandeling door Bladel illustreert dit aan de hand van interessante gebouwen en plekken. LEES HIER alle informatie over deze lezing en wandeling

  • Lezing: 16 maart 2022 van 19.30 – 21.30 uur in de Heemkamer, Bleijenhoek 75 Bladel.
  • Wandeling: 19 maart 2022: van 14.00 tot 16.30 uur vanaf Tip, Markt 21 A in Bladel

2. De geschiedenis van Hapert en Hoogeloon – lezing en wandelingen door heden en verleden
We gaan de geschiedenis van Hoogeloon en Hapert ervaren. We zien mooie voorbeelden van de eerste stenen gebouwen in de gemeente. We gaan in op industrieel erfgoed in Hoogeloon en Hapert en nog veel meer.
LEES HIER alle informatie over deze lezing en wandelingen

  • Lezing: 31 maart 2022 van 19.30 tot 21.30 uur in Gemeenschapshuis Den Tref, Alexanderhof 7, Hapert.  
  • Wandeing Hapert: 2 april 2022 van 14.00 tot 16.00 uur. Startpunt Oude Jongensschool Hapert, het huidige restaurant Divino, Kerkstraat 27, Hapert
  • Wandeling Hoogeloon: 9 april 2022 van 14.00 tot 16.00 uur. Startpunt Kerk Hoogeloon. 

3. Tijdreis door het Kempisch landschap – Natuurwandeling
Tijdens deze excursie nemen we u mee terug naar het Kempische landschap van weleer. De Neterselse Heide en het dal van de Groote Beerze zijn daarvoor uitgelezen locaties. Dit gebied vormt een passend decor voor ons verhaal over de landschapsgeschiedenis van de Kempen, vanaf de laatste ijstijd tot heden.
LEES HIER alle informatie over deze natuurwandeling
De natuurwandeling vindt plaats op 23 april 2022 van 13.30 tot 16.00 uur. Start-  en eindpunt Mariakapel Onse Lieve Vrouwe, Kapeldijk 2, Oost-, West- en Middelbeers.

  • Een kopje koffie of thee is bij elke bijeenkomst inbegrepen in de cursusprijs.
  • Na afloop van elke bijeenkomst ontvangt u een naslagwerk. Dit is inbegrepen in de cursusprijs
  • Deze cursus wordt financieel ondersteund door de Gemeente Bladel . Het programma is samengesteld door Volksuniversiteit De Kempen, Kempenmuseum de Acht Zaligheden, Tip Eersel en Bladel, IVN, Heemkunde Pladella en sprekers en rondleiders zijn ook lid van of werkzaam bij  deze verenigingen.

Uw coördinator is Jan Karsmakers:0613861371

 

 

Woensdag 16 maart 2022
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 45,00
Dhr. (Docent) Hugo Leijten, Dhr. (Docent) Theo van der Vleuten, Dhr. (Docent) Rene Veldhuizen, Dhr. (Docent) Joep Verspaandonk
19:30 - 21:30
Locaties: Heemkamer Bladel, TIP Bladel, Stichting Gemeenschapshuis Den Tref Hapert, Divino Hapert, MariaKapel Onse Lieve Vrouwe, Sint Pancratius kerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
(Docent) Hugo Leijten
(Docent) Hugo Leijten
De lezing ‘Bladel en Netersel in vogelvlucht’ wordt verzorgd door Hugo Leijten van heemkundekring Pladella Villa. Op grond van zijn kennis en ervaring kan hij een boeiende voordracht houden over Bladel en Netersel.
(Docent) Theo van der Vleuten
(Docent) Theo van der Vleuten
Theo van der Vleuten is een oud ondernemer uit Bladel. Theo is geboren in Hapert en is zeer goed op de hoogte van het oude Hapert en Hoogeloon vanuit zijn lidmaatschap van Heemkunde Pladella en de Archeologische Vereniging Kepen- en Peelland. Theo verzorgt met enthousiasme zowel de lezing als de aansluitende fietstocht.
(Docent) Rene Veldhuizen
(Docent) Rene Veldhuizen
Directeur van TIP Bladel
(Docent) Joep Verspaandonk
(Docent) Joep Verspaandonk
Joep Verspaandonk, woonachtig in Lage Mierde heeft zijn hele leven gewerkt in de Natuureducatie Nederland. Joep is een deskundige op het gebied van landschapsgeschiedenis met een specialisatie voor planten en paddenstoelen. Al 40 jaar is hij lid van IVN afdeling Kempenland-West waarvan 20 jaar als voorzitter.